Innovatie

Games tegen eenzaamheid

eenzaamheid onder ouderen is nog steeds een groot probleem. nieuwe technologieën om te verbinden en contact te leggen zijn er genoeg ,maar zijn lastig toegankelijk door afnemende vaardigheden en weinig kennis over technologische ontwikkelingen Dela ,radboudumc en Games for health zijn samen gaan onderzoeken of spellen eenzaamheid onder ouderen kunnen terugdringen.1 spel in ontwikkeling is het samenspelen app.

wij hebben ons aangemeld voor de pilot (testen )van deze game en hopen dat wij hier ook aan kunnen meewerken.

Samen spelen tegen eenzaamheid

 

Als COVID 9 ons iets heeft duidelijk gemaakt, is het hoe eenzaam ouderen kunnen zijn. Zeker in tijden dat familie niet meer op bezoek kan komen. Deze situatie is tijdens de pandemie verslechterd, maar uit onderzoek blijkt dat voor deze crisis al 50% procent van de 75 plussers zich vaak eenzaam voelt. Langzaam wordt alles weer iets ‘normaler’, maar heeft dit ‘lange afstand contact’ ons ook iets opgeleverd voor de toekomst? 

 

Ondanks de negatieve gevolgen heeft COVID 9 ook goede inzichten gebracht. Dankzij de pandemie, hebben alle ouderen een snelcursus digitalisering gehad. Whatsappen en beeldbellen is opeens gewoon geworden en op afstand contact leggen met opa of oma was nog nooit zo laagdrempelig. De veranderingen in onze maatschappij hebben ervoor gezorgd dat wij vaak niet meer om de hoek van onze dierbaren wonen en dit heeft als gevolg dat er een stuk minder fysiek bezoek is.

 

Corona heeft ons even verbonden, maar hoe houden we dit vast?

Op basis van deze mediawijsheid hebben Games for Health, DELA en Radboudumc de handen ineengeslagen om het contact tussen (klein)kinderen en (groot)ouders vast te houden. Dit doen ze met de SamenSpelen app.

 

De SamenSpelen app lijkt op WhatsApp. Echter, in plaats van chats zit de app tjokvol met spelletjes. Deze zijn speciaal bedacht voor (groot)ouders en (klein)kinderen. De app kent een aantal oude bekenden, zoals galgje en zeeslag, maar er zijn ook gloednieuwe spelletjes zoals Emojij en FotoSlang.

 

Help mee en download de app!

Vanaf 16 oktober start Games for Health met een test. Hierin kijken ze of de app leuk en duidelijk genoeg is. Tevens onderzoekt Radboudumc of ze de SamenSpelen app kunnen inzetten voor een onderzoek naar eenzaamheid onder ouderen.

 

Heb je zin om mee toe doen? Ga dan naar www.samenspelen.online en download de app. Je krijgt dan de allereerste versie van de app te zien. Door je tips en feedback help je mee aan het verbeteren van de app.

 

Direct de app downloaden?

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.gamesolutionslab.spellenportaal&referrer=utm_source%3Dextern%26utm_medium%3Dnieuwsbrief%26utm_content%3Dandroid%26utm_campaign%3Dvalidatiestudie%26anid%3Dadmob

Apple: https://apps.apple.com/nl/app/samenspelen-app/id1525904056?l=en&utm_source=extern&utm_medium=nieuwsbrief&utm_campaign=validatiestudie&utm_content=apple