Interview woonzorg Derman

Op 26 september heeft Eren een interview gegeven aan het AD ,hier is het nieuwe woonzorg locatie van Derman besproken.

 

Eren Demirci van de zorgorganisatie Derman bij het Rhederpark in De Steeg.

Rhederpark De Steeg wordt woonzorgcentrum

met islamitische levenswijze

 

DE STEEG – Het gebouw Rhederpark in De Steeg wordt een woonzorgcentrum voor 30 tot 35 dementerende ouderen. In het dagelijks leven wordt uitgegaan van mensen met een islamitische levenswijze, maar ook anderen zijn welkom, als ze tenminste een zorgindicatie hebben.

 

Initiatiefnemer is de Arnhemse zorgorganisatie Derman.

islamitische ouderen stellen prijs op een leefomgeving die hun doet denken aan hun jeugd in Turkije of elders, zegt Eren Demirci, zoon van Mustafa Demirci, de eigenaar van Derman (kracht).

Daarom zal in Rhederpark halal worden gekookt en wordt mogelijk binnen in het huis ook vijf keer per dag de oproep tot gebed ten gehore gebracht. ,,Dit laatste is nog niet zeker’’, zegt Demirci. ,,We moeten er nog over beslissen. Het hangt ook af van de behoefte die eraan bestaat onder de bewoners.’’

Zorgorganisatie

Derman is een zorgorganisatie met de hoofdvestiging in Arnhem (Presikhaaf) en een kleinere vestiging in het Utrechtse Soest. De organisatie levert dagbesteding, huishoudelijke hulp, begeleiding, persoonlijke verzorging en verpleging aan geïndiceerde cliënten.

Derman bedient vooral Turken, maar ook Marokkanen, Nederlanders en anderen. De zorg voor dementerenden is nieuw voor Derman. Demirci benadrukt dat in Rhederpark ook cliënten  met een andere dan een Turkse achtergrond welkom zijn.

Derman is het gebouw al sinds april aan het opknappen. Op de eerste, tweede en derde verdieping zijn grote, maar vooral kleine kamers voorhanden. Op de begane grond komen een woon- en eetkamer, een snoezelruimte en een personeelskamer.

In de kelderverdieping komt een keuken, een wasserette en een activiteitenzaal. In het gebouw is een nieuwe lift geplaatst. Bij de voordeur staat nu een plateaulift, waardoor het gebouw ook toegankelijk is geworden voor mensen in een rolstoel. Achter het gebouw wordt een moestuin ingericht. Rondom het huis komt een hek. De bewoners verlaten het gebouw alleen onder begeleiding.

Brantssen

In Rhederpark was tot omstreeks 2013 zorgorganisatie Woonzorgnet gevestigd. Daarvoor deed het gebouw onder meer dienst als opleidingsinstituut, huis voor verstandelijk gehandicapten en asielzoekerscentrum.

Gebouwd is het paleisachtige pand  omstreeks 1900 als buitenhuis voor de adellijke Arnhemse familie Brantssen. Oorspronkelijk was er veel meer grond bij dan tegenwoordig. Derman huurt het gebouw van het in Arnhem gevestigde Rhederpark B.V. van Eduard Spoor.

 

De link verwijst u direct naar het artikel

https://www.ad.nl/arnhem/rhederpark-de-steeg-wordt-woonzorgcentrum-met-islamitische-levenswijze~a360ae564/

 

0 Comments